Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Collegevergadering PUBLICATIE

dinsdag 10 oktober 2023

09:30 - 12:30
Toelichting

Hier vindt u de openbare collegebesluiten, met daarbij de bijbehorende bijlagen.

Agendapunten

  1. B50.RNO

    De VNG heeft een nieuwe modelverordening 212 Gemeentewet (de financiële verordening) opgesteld naar aanleiding van de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording in 2023. De nieuwe model verordening geeft aanleiding tot het bijstellen van de huidige Financiële verordening gemeente Waalwijk 2020 en de daarbij behorende bijlagen: nota waarderings- en afschrijvingsbeleid en de nota kostentoerekening. In de bijlagen treft u voor de nieuwe verordening en de nieuwe nota's tabellen aan waarin de aanpassingen zijn aangegeven zodat snel inzichtelijk is wat er is aangepast.

    Besluit

    De raad voor te stellen om,

    1. De financiële verordening gemeente Waalwijk 2023 vast te stellen, waarvan deel uitmaken de nota waarderings- en afschrijvingsbeleid en de nota kostentoerekening;
    2. De financiële verordening gemeente Waalwijk 2020 in te trekken, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de jaarstukken en bijbehorende stukken van het begrotingsjaar 2023, zoals deze gold op de dag voor inwerkingtreding van de financiële verordening 2023.
  2. B51.RNO

    Op 22 juni 2023 heeft de raad ingestemd met het voornemen van het college om medewerking te verlenen aan de aanvraag omgevingsvergunning voor de herontwikkeling van het Slachthuisterrein en de bouw van een appartementencomplex voor 123 appartementen en een biljartvereniging.
    Anterieure overeenkomst
    In deze zelfde vergadering is de motie toewijzingscriteria sociale huur aangenomen. De bepalingen van de anterieure overeenkomst zijn daarom aangescherpt. Deze aanscherpingen zijn toegevoegd aan artikel 4.1 en 4.4 van de overeenkomst:

    • Aan lid 1 is toegevoegd dat na de periode van 15 jaar een zittende huurder het recht heeft om de huurovereenkomst voort te zetten tegen voorwaarden die voldoen aan de geldende wet- en regelgeving voor sociale huurwoningen.
    • Aan lid 4 is toegevoegd dat de ontwikkelaar ook verplicht is om jaarlijks schriftelijk aan te tonen aan de gemeente, binnen de kaders van AVG, dat bij aanvang van de huur de huurders voldoen aan maximale bruto jaarinkomen dat is afgesproken in de anterieure overeenkomst.

    Onlangs heeft de ontwikkelaar bij de gemeente aangeven een aanvraag te willen doen voor de Startbouwimpuls (een subsidie voor woningbouwprojecten). De Startbouwimpuls is bedoeld voor projecten die planologisch ver genoeg zijn om uiterlijk in 2024/2025 te starten met bouwen, maar door de veranderde economische omstandigheden de business case niet meer rond kunnen rekenen (zie voor meer informatie het kopje Toelichting). Om een aanvraag te kunnen doen moeten hierover afspraken gemaakt worden met de ontwikkelaar aangezien de gemeente de officiële aanvrager is. Deze afspraken zijn o.a. verwerkt in de anterieure overeenkomst artikel 15. Daarin is geregeld dat als de subsidie wordt toegekend het woonrijp maken van het openbaar gebied, voor rekening van de gemeente komt. De gemeente dekt die kosten met de subsidie die zij heeft ontvangen van het Rijk.
    Wij stellen voor om in te stemmen met de bijgevoegde overeenkomst. Waarin naast het bovenstaand afspraken zijn gemaakt over o.a. het te realiseren woningbouwprogramma, de rol- en taakverdeling van de ruimtelijke procedure, de inrichting van het openbaar gebied en de bijbehorende rol- en taakverdeling, de exploitatiebijdrage, het verhalen van planschade, grond verkopen en de bijdrage kwaliteitsverbetering. Over de inhoud van de overeenkomst bestaat overeenstemming met de ontwikkelaar. Door het sluiten van de anterieure overeenkomst Slachthuisterrein worden zowel de rechten als plichten van zowel de ontwikkelaar als de gemeente geregeld. Hierdoor heeft de gemeente meer invloed en zekerheid over de uitvoering van het project.
    Omgevingsvergunning
    Uit de SBI-subsidievoorwaarden volgt dat het ontwerpbesluit omgevingsvergunning uiterlijk 13 oktober 2023 ter inzage moet zijn gelegd. Dit betekent dat wij het ontwerp op 11 oktober a.s. zullen bekendmaken en dat het m.i.v. 12 oktober a.s. ter inzage ligt. De ontwikkelaar is nog in gesprek met een nabij gelegen bedrijf over eventueel te treffen maatregelen op het gebied van geur. Daarnaast beoordeelt de omgevingsdienst op dit moment of de geluidsafschermende maatregelen die volgens het akoestisch onderzoek nodig zijn op juiste wijze zijn verwerkt in het bouwplan.
    Normaal gesproken zouden we de uitkomst van deze beide trajecten afwachten voordat we een ontwerp ter inzage leggen. Vanwege de grote behoefte aan woningbouw en het financiële belang van deze subsidieaanvraag (ca. 1,2 miljoen) voor de haalbaarheid van dit project, lopen we daar nu op vooruit. Een definitieve omgevingsvergunning zal echter niet worden verleend voordat beide onderdelen door ons akkoord zijn bevonden. Zowel de ontwikkelaar als het betreffende bedrijf zijn hiervan op de hoogte.
    Ten aanzien van de motie Nader onderzoek verkeersveiligheid die de raad met betrekking tot dit project heeft aangenomen, kunnen wij u melden dat dit onderzoek op dit moment is uitgevoerd en wordt beoordeeld. Ook hiervoor geldt dat de omgevingsvergunning pas definitief zal worden verleend nadat deze is afgerond. Uit een eerste concept blijkt dat dit geen problemen zal opleveren.

    Besluit

    1. In te stemmen met de anterieure overeenkomst Slachthuisterrein;
    2. De bijgevoegde raadsinformatiebrief, waarin de motie toewijzingscriteria sociale huur i.r.t. Slachthuisterrein wordt beantwoord, naar de gemeenteraad te versturen.
  3. B52.RNO

    De bestaande 28 grondgebonden woningen worden gesloopt, waarna ter hoogte van de Baardwijksestraat 80 – 98 (even) 12 eengezinswoningen worden gerealiseerd en ter hoogte van de Baardwijksestraat 89 – 123 (oneven) twee appartementencomplexen met in totaal maximaal 48 appartementen. Het handelt om een netto toevoeging van maximaal 32 wooneenheden.
    Met Casade is overeenstemming bereikt over de inhoud en strekking van de anterieure overeenkomst.
    De beoogde transformatie past niet binnen de regeling van het geldende bestemmingsplan. Om deze ontwikkeling toch juridisch-planologisch mogelijk te maken, is onderhavig bestemmingsplan opgesteld.
    De planvorming is nu zover dat het ontwerpbestemmingsplan ter (gewijzigde) vaststelling kan worden aangeboden aan de gemeenteraad.

    Besluit

    1. in te stemmen met het sluiten van een anterieure overeenkomst met de initiatiefnemer van het project `Borksesticht';
    2. het besluit hogere waarden Wet geluidhinder (Wgh) bestemmingsplan "Baardwijksestraat, Waalwijk (Borksesticht)" vast te stellen;
    3. de raad voor te stellen om het ontwerpbestemmingsplan "Baardwijksestraat, Waalwijk (Borksesticht)" (gewijzigd) vast te stellen.
    4. de raad voor te stellen om ter dekking van de € 36.000,00 (t.b.v. de anterieure overeenkomst) een onttrekking te doen uit de reserve Sociale woningbouw en de begroting hierop aan te passen.

  4. B53.RNO

    De gemeente Waalwijk maakt onderdeel uit van de Gemeenschappelijke Regeling (hierna: GR) Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (hierna: OMWB). De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is op 1 juli 2022 gewijzigd in werking getreden. De aangebrachte wijzigingen in de wet zijn bedoeld om de positie van de gemeenteraden bij besluitvorming te versterken, controle-instrumenten te verduidelijken en om de positie van gemeenteraden met betrekking tot het functioneren van de regeling te verbeteren. Ook zijn wijzigingen aangebracht in de GR OMWB die niet zijn ingegeven door de Wgr, maar de regeling inhoudelijk aanscherpen en helderder maken.
    Als gevolg van de wijzigingen van de Wgr wordt de gemeenschappelijke regeling van de OMWB op een aantal punten aangepast. Voor vaststelling van de nieuwe regeling door het Algemeen Bestuur OMWB moet de gemeenteraad de gelegenheid krijgen om een zienswijze kenbaar te maken. Het raadsvoorstel biedt ze die mogelijkheid. Het advies om geen zienswijze in te dienen. Er zijn geen redenen voor. Alle aanpassingen versterken de positie van de gemeenteraad als sturend en controlerend orgaan.

    Besluit

    de raad voor te stellen om,
    1. Geen zienswijze in te dienen op de ontwerpregeling Gemeenschappelijke Regeling OMWB 2024.

  5. B54.RNO

    Groen Linksaf heeft vragen gesteld op basis van artikel 47 van het Reglement van Orde. De vragen gaan over het creëren van schaduwplaatsen voor dieren op landbouwgrond.

    Besluit

    1. In te stemmen met de beantwoording van de art. 47 vragen RvO van de fractie van de Groen Linksaf inzake schaduwplaatsen creëren voor dieren op landbouwgrond.
  6. B55.RNO

    Op 9 maart heeft de gemeenteraad het Mobiliteitsplan 2030 en bijbehorend Uitvoeringsprogramma 2024 - 2027 vastgesteld. Tevens is door de gemeenteraad besloten om de benodigde financiële middelen voor het Uitvoeringsprogramma van het Mobiliteitsplan 2030 integraal af te wegen bij de Kadernota 2024. In de Kadernota 2024 is aangegeven dat wij nog geen keuzes gemaakt hebben, omdat we de samenhang met het Integraal Uitvoeringsplan (IUP) bezien. Met een raadsinformatiebrief wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken.

    Besluit

    1. met bijgevoegde raadsinformatiebrief (D2023-09-008121) de gemeenteraad te informeren over de stand van zaken van de financiering van het Mobiliteitsplan 2030.

  7. B56.RNO

    Op grond van artikel 30 van de Archiefwet draagt het college zorg voor de archiefbescheiden van de gemeente. In artikel 8 van de Archiefverordening gemeente Waalwijk 2014 is opgenomen dat het college jaarlijks verslag uitbrengt aan de raad over de werkzaamheden die zijn verricht om te voldoen aan art. 30 van de Archiefwet. In het kader van het systematisch toezicht op het informatie- en archiefbeheer beoordeelt Interbestuurlijk Toezicht van de Provincie het jaarverslag.
    Op basis van de criteria die Interbestuurlijk Toezicht hanteert, beoordelen zij de gemeente Waalwijk voor wat betreft hun systematische toezicht op informatie- en archiefbeheer over 2022 als "voldoet". De gemeente Waalwijk krijgt complimenten voor het Jaarverslag.
    Wel wordt verzocht om bij de volgende verslagronde extra aandacht te geven aan de volgende punten:

    • Het verbeterplan toevoegen aan het verslag.
    • Extra aandacht besteden aan afspraken informatie- en archiefbeheer bij gemeenschappelijke regelingen.
    • In het verbeterplan de kolom "Aanpak op hoofdlijnen" concreter uitwerken.

    Besluit

    1. De gemeenteraad met bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over het toezichtoordeel Provincie op jaarverslag Informatie- en Archiefbeheer 2022 Waalwijk.

  8. B57.RNO

    De gemeente Waalwijk maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (hierna: VRMWB). Het bestuur van de VRMWB stelt jaarlijks een begroting op voor het daaropvolgende jaar en kan tussentijdse begrotingswijzigingen opstellen. De VRMWB heeft de begrotingswijziging 2023-2 aangeboden aan de gemeenteraad, omdat er sprake is van een wijziging van de gemeentelijke bijdrage voor vier deelnemende gemeenten. Voor de gemeente Waalwijk wijzigt de gemeentelijke bijdrage niet.

    Besluit

    de raad voor te stellen om,

    1. geen zienswijze in te dienen over de begrotingswijziging 2023-2 van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant;
    2. in te stemmen met de begrotingswijziging 2023-2 VMWB, die geen financiële consequenties heeft voor de gemeente Waalwijk.
  9. B99.UIT

    Bijgaand treft u ter bespreking aan de uitnodigingen voor de collegevergadering van 10 oktober 2023.

    Besluit

    Zoals besproken in de vergadering.