Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Collegevergadering PUBLICATIE

dinsdag 24 januari 2023

09:30 - 12:30
Toelichting

Hier vindt u de openbare collegebesluiten, met daarbij de bijbehorende bijlagen.

Agendapunten

  1. B50.RNO

    Wij hebben een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen voor het bouwen van een woning gelegen naast Julianastraat 11 te Waalwijk.
    De aanvrager van de omgevingsvergunning is de eigenaar van de woning Julianastraat 11 Waalwijk met bijbehorende tuin. De beoogde locatie voor het bouwen van de nieuwe woning is volgens het vigerende bestemmingsplan Centrumgebied Waalwijk aangeduid als centrumgebied en op de bijbehorende plankaart is de bestemming wonen zonder bouwvlak aanwezig ter plaatse. In de huidige situatie is de locatie in gebruik als tuin bij nr. 11. Het bouwen van de nieuwe woning is planologisch niet is toegestaan. Daarom dient een juridisch-planologische procedure te worden gevoerd.
    Vanuit ruimtelijk en stedenbouwkundig oogpunt bestaat er geen bezwaar om medewerking te verlenen aan de aanvraag. Het betreft het splitsen van een groot woonperceel gelegen in een rij van woningen. Daarnaast wordt de nieuw te bouwen woning georiënteerd aan de weg en kan worden ontsloten aan de bestaande wegstructuur. Verder wordt ter plaatse de monumentale beukenboom in de tuin behouden en zal de oude kloostermuur die ter plaatse aanwezig is eveneens worden behouden.
    Medewerking aan de aanvraag is mogelijk door op grond van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3° van de Wabo af te wijkende beheersverordening (een zgn. projectafwijkingsbesluit of pab). Hierop is de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing (art. 3.10 e.v. Wabo). Op 19 mei 2016 heeft de raad besloten de raadsvoorhangprocedure te wijzigen, zodat de raad via een raadsvoorstel in de gelegenheid wordt gesteld een zienswijze te geven. Met dit raadsvoorstel wordt de raad hiertoe in de gelegenheid gesteld. Omdat het gaat om de bouw van een woning op een stedenbouwkundig en ruimtelijk aanvaardbare plek zonder relevant ruimtelijke impact wordt voorgesteld om de ontwikkeling van de bouw van een woning naast Julianastraat 11 Waalwijk, zoals aangeduid in de bijgevoegde ruimtelijke onderbouwing, conform artikel 6.5, derde lid, Bor aan te wijzen als categorie van gevallen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen is vereist.
    Tot slot wordt voorgesteld met de aanvrager een anterieure overeenkomst te sluiten waarvan in ieder geval een verhaalsregeling voor planschade in verwerkt is.

    Besluit

    1. medewerking te verlenen aan de aanvraag door een ontwerp-omgevingsvergunning in procedure te brengen;
    2. de raad met het bijgevoegd raadsvoorstel in de gelegenheid te stellen hierop een zienswijze te geven en voor te stellen om het bouwen van een extra woning op het perceel van Julianastraat 11 Waalwijk conform artikel 6.5, derde lid, Bor aan te wijzen als categorie van gevallen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen is vereist;
    3. met de aanvrager een anterieure overeenkomst te sluiten waarvan in ieder geval een verhaalsregeling inzake planschade deel uitmaakt.

  2. B51.RNO

    In verband met de voortgang van de gefaseerde realisering van Landgoed Driessen heeft uw college bij besluit van 7 juni 2022 besloten om de concept Nota van Uitgangspunten voor de afronding van Driessen fase 1 voor de gebiedsdelen De Villa B, De Driesser Velden Midden en De Muzenkamer, (met een capaciteit voor ca. 312 woningen) voor inspraak als bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht voor een ieder vrij te geven. De raad is via raadsinformatiebrief 2022-06-000828 nader geïnformeerd.
    De conceptnota heeft na openbare bekendmaking gedurende 6 weken, t/m 27 juli 2022 ter inzage gelegen. Op 11 juli 2022 heeft een inloopavond in sporthal De Slagen plaatsgevonden. Er zijn geen reacties binnengekomen.
    Voorgesteld wordt om de concept Nota van Uitgangspunten De Villa B, De Driesser Velden Midden en De Muzenkamer ongewijzigd vast te stellen en de raad hierover te informeren.

    Besluit

    1. de Nota van Uitgangspunten voor de deelgebieden De Villa B, De Driesser Velden Midden en De Muzenkamer ongewijzigd vast stellen;
    2. de raad over de vaststelling van deze nota van uitgangspunten te informeren via bijgevoegde brief;
    3. Openbare bekendheid aan dit besluit te geven.

  3. B53.RNO

    De fractie Samen Waalwijk heeft op grond van artikel 47 van het Reglement van Orde schriftelijke vragen gesteld. De vragen hebben betrekking op de inzameling van oud papier.

    Besluit

    1.In te stemmen met de beantwoording van de vragen die gesteld zijn door Samen Waalwijk m.b.t. inzameling van oud papier.

  4. B54.RNO

    De Raad informeren over de start van de uitvoering van haar besluit om parkeervergunningen in te voeren in de oostelijke centrumschil via een gebiedsgericht proces met betrokkenen.

    Besluit

    1. De raad doormiddel van bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over uitbreiding parkeervergunninggebied in de oostelijke centrumschil.

  5. B55.RNO

    Het Regionaal Beleidsplan (RBP) Zeeland-West-Brabant wordt eenmaal per vier jaar vastgesteld door de burgemeesters van de gemeenten in de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant alsmede door de hoofdofficier van justitie. Het RBP bevat de geprioriteerde veiligheidsthema's van de politie-eenheid. Dit zijn de thema's: 1. ondermijnende criminaliteit, 2. cybercriminaliteit, 3. verbinding met de samenleving en maatschappelijke onrust, 4. jeugd, zorg en veiligheid: kwetsbare groepen. Aan elk van de prioriteiten worden doelstellingen gekoppeld. Het RBP wordt gezien als een politiedoelstellingenplan, gericht op de taakuitvoering van politie. Daarnaast omvat het RBP de verdeling van de beschikbare politiesterkte, waaronder de beschikbare wijkagenten. Conform art. 38 lid 2 Politiewet wordt de gemeenteraad geconsulteerd over dit RBP en worden zij in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen.

    Besluit

    1. Het Regionaal Beleidsplan politie Zeeland-West-Brabant 2023-2026 ter consultatie voor te leggen aan de gemeenteraad; en
    2. de gemeenteraad te adviseren geen zienswijze in te dienen op het Regionaal Beleidsplan Zeeland- West-Brabant 2023-2026.

  6. B56.RNO

    In de collegevergadering van 15 november 2022 is besloten om de vervangende nieuwbouw van de gebouwdelen uit 1984, 1986 en 1989 van OBS De Hoef op te nemen op het huisvestingsprogramma 2023. De vervangende nieuwbouw van de school wordt gerealiseerd op de huidige locatie van de school aan de Burgemeester Teijssenlaan 33 te Waalwijk. De gemeente treedt bij de vervangende nieuwbouw op als bouwheer. Om de voorbereiding van de nieuwbouw op te kunnen starten, dient de raad te worden voorgesteld om een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen.

    Besluit

    De raad voor te stellen:
    1.een voorbereidingskrediet van € 401.119 beschikbaar te stellen ten behoeve van de voorbereiding van de vervangende nieuwbouw van basisschool OBS De Hoef;
    2.de hiervoor bij het raadsvoorstel gevoegde begrotingswijziging 2023008 vast te stellen.

  7. B58.RNO

    Wij hebben een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen voor de bouw van twee woningen aan de Wendelnesseweg-West in Sprang-Capelle.
    De woningen worden gerealiseerd op gronden van een voormalige kwekerij. De activiteiten van deze kwekerij zijn beëindigd en de bedrijfsbebouwing wordt gesloopt. Daardoor wordt het mogelijk de gronden grenzend aan de Wendelnesseweg te benutten voor de ontwikkeling van woonkavels. De betreffende gronden hebben een bestemming 'Wonen', maar er is geen bouwvlak opgenomen dat de bouw van de woningen toelaat. Derhalve dient een juridisch-planologische procedure te worden gevoerd.
    Vanuit ruimtelijk oogpunt bestaat er geen bezwaar om medewerking te verlenen aan de aanvraag. De woningen passen binnen de stedenbouwkundige structuur en liggen binnen bestaand stedelijk gebied op basis van de provinciale Interim omgevingsverordening. Voor de ontwikkeling is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld, waaruit volgt dat er geen ruimtelijke of milieukundige belemmeringen zijn (NB! In de ruimtelijke onderbouwing wordt nog verwezen naar de bouwvrijstelling voor stikstof. In de geactualiseerde, bijgevoegde memo stikstofdepositie is de bouwfase alsnog berekend. Hieruit volgt dat dit geen probleem oplevert). De woningbouw vormt geen belemmering voor (toekomstige) glastuinbouwontwikkeling op het achterterrein en er blijft een voldoende brede toegang voor een dergelijk bedrijf naar de Wendelnesseweg mogelijk. In het kader van de omgevingsdialoog hebben de aanvragers omwonenden geïnformeerd. Een verslag daarvan is bijgevoegd.
    Medewerking aan de aanvraag is mogelijk door op grond van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3° van de Wabo af te wijkende beheersverordening (een zgn. projectafwijkingsbesluit of pab). Hierop is de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing (art. 3.10 e.v. Wabo). Op 19 mei 2016 heeft de raad besloten de raadsvoorhangprocedure te wijzigen, zodat de raad via een raadsvoorstel in de gelegenheid wordt gesteld een zienswijze te geven. Middels het bijgevoegde raadsvoorstel wordt de raad hiertoe in de gelegenheid gesteld. Om de bouw van de twee woningen mogelijk te maken, wordt de raad voorgesteld om de ontwikkeling, zoals aangeduid in de bijgevoegde ruimtelijke onderbouwing, conform artikel 6.5, derde lid, Bor aan te wijzen als categorie van gevallen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen is vereist.
    Tot slot wordt voorgesteld met de aanvrager een anterieure overeenkomst te sluiten waarvan in ieder geval een verhaalsregeling inzake planschade deel uitmaakt.

    Besluit

    1. medewerking te verlenen aan de aanvraag door een ontwerp-omgevingsvergunning in procedure te brengen;
    2. de raad middels bijgevoegd raadsvoorstel in de gelegenheid te stellen hierop een zienswijze te geven en voor te stellen de bouw van twee woningen op het aangewezen perceel aan de Wendelnesseweg-West in Sprang-Capelle conform artikel 6.5, derde lid, Bor aan te wijzen als categorie van gevallen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen is vereist;
    3. met de aanvragers een anterieure overeenkomst te sluiten waarvan in ieder geval een verhaalsregeling inzake planschade deel uitmaakt.
  8. B59.RNO

    Het college en de gemeenteraad hebben op 22 december 2022 de kadernota 2024 “Naar gewoon gezond“ van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) GGD Hart voor Brabant ontvangen. Als bijlage bij deze kadernota is de toekomstvisie “Wij maken gezond gewoon” toegevoegd. Deze visie vormt de basis voor de kadernota. De actualisatie van het basispakket vormt eveneens een onderdeel van de kadernota 2024. In deze kadernota staat de inhoudelijke koers en de financiële randvoorwaarden voor de GGD voor 2024 benoemd. De GGD vraagt om uw zienswijze op deze stukken (conform art. 17 van de GR en art. 34b Wet gemeenschappelijke regelingen).
    Bijgaand ook de toekomstvisie Publieke Gezondheid “Wij maken gezond gewoon" .

    Besluit

    De raad - in aanscherping op het collegebesluit van 17-1-2023 - voor te stellen:
    1. Een zienswijze in te dienen m.b.t. de Kadernota 2024 van de GGD Hart voor Brabant, om meer taken in het pluspakket te behouden en minder in het basispakket;
    2. De kosten, te weten een bedrag van € 2.085.418 (inclusief de kosten van indexering van € 130.059 en de meerkosten actualisatie pluspakket van € 86.000 als gevolg van de hogere voorlopige inwonersbijdrage) mee te nemen bij het opstellen van de gemeentelijke begroting 2024;
    3. Kennis te nemen van de toekomstvisie Publieke Gezondheid “Wij maken gezond gewoon".

  9. B99.OOT

    Bijgaand ter bespreking de uitnodigingen voor de collegevergadering van 24 januari 2023.

    Besluit

    Zoals besproken in de vergadering.