Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Collegevergadering PUBLICATIE

dinsdag 31 oktober 2023

09:30 - 12:30
Toelichting

Hier vindt u de openbare collegebesluiten, met daarbij de bijbehorende bijlagen.

Agendapunten

  1. B01.OOT

    Door de stichting Duinboeren is gevraagd om een partnerschap aan te gaan door middel van een samenwerkingsovereenkomst en het gedurende 5 jaar verstrekken van een financiële bijdrage van € 10.000.
    Waardering bestaat voor de doelen die de stichting nastreeft en de wijze waarop zij dit willen bereiken. Echter binnen de gemeente zijn vele organisaties die op een dergelijke wijze om niet een bijdrage leveren aan de fysieke leefomgeving en de samenleving. Het aangaan van de samenwerkingsovereenkomst en het verstrekken van een financiële bijdrage zou daarmee onrecht doen aan deze organisaties.

    Besluit

    1. Geen samenwerkingsovereenkomst aan te gaan;
    2. Bovenstaande door middel van bijgaande brief aan de Duinboeren mede te delen.

  2. B02.OOT

    Het college heeft de organisatie op 4 september gevraagd om een procesvoorstel te maken met als doel om tot een robuust financieel perspectief te komen. In bijgevoegd memo is een procesvoorstel opgenomen.

    Besluit

    1. Het procesvoorstel zoals beschreven in bijgevoegd memo vast te stellen.

  3. B50.RNO

    De gemeente Waalwijk heeft in 2022 een verzoek tot een bestemmingsplan herziening ontvangen voor de locatie Winterdijk 11 Sprang-Capelle. In de huidige situatie is er een veehouderij aanwezig met een bedrijfswoning. De ontwikkeling beoogt het saneren van de veehouderij ter plaatse van de Winterdijk 11 te Sprang-Capelle en daarvoor in de plaats het realiseren van twee burgerwoningen. De eerste burgerwoning betreft de voormalige bedrijfswoning die wordt gesloopt en op een nieuwe locatie wordt herbouwd. Bij deze burgerwoning blijven 340m2 aan loodsen behouden ten behoeve van statisch opslag. De tweede burgerwoning betreft een geheel nieuwe woning die wordt toegevoegd op basis van de regeling maatwerk ruimtelijke kwaliteit vanuit de provincie.
    De beoogde twee nieuwe woningen worden stedenbouwkundig ingepast in het bestaande bebouwingslint aan de Winterdijk. Verder voldoet de ontwikkeling van het omschakelen van een voormalige agrarische bedrijfswoning en het toevoegen van een geheel nieuwe woning zowel aan het gemeentelijke als provinciaal ruimtelijk-planologisch beleid en de voorwaarden die daaraan zijn verbonden.
    Om de hierboven beschreven ontwikkelingen mogelijk te maken is het ontwerpbestemmingsplan Winterdijk 11 opgesteld en beoordeeld.
    De ontwikkeling heeft een beperkte impact op de omgeving en er zijn gering aantal omwonenden aanwezig ter plaatse van de winterdijk 11 Sprang-Capelle. Om die reden is ervoor gekozen door aanvragers om de directe omwonende individueel te benaderen en te informeren en inspraak te geven over de beoogde ontwikkeling. Er is voor gekozen geen voorontwerp van het bestemmingsplan ter inzage te leggen, aangezien er een omgevingsdialoog is gevoerd en invoering van de omgevingswet snel nadert. Het verslag van de omgevingsdialoog is als bijlage bijgevoegd.
    Voorgesteld wordt om in te stemmen met het ontwerpbestemmingsplan en bijbehorende ontwerpbeschikking hogere waarde en deze op wettelijk voorgeschreven wijze in procedure te brengen en de raad hierover middels de bijgevoegde raadsinformatiebrief te infomeren.

    Besluit

    1. In te stemmen met het ontwerpbestemmingsplan Winterdijk 11 Sprang-Capelle en bijbehorende ontwerpbesluit hogere waarde winterdijk 11 Sprang-Capelle;
    2. het ontwerpbestemmingsplan Winterdijk 11 Sprang-Capelle met bijlagen en bijbehorende ontwerpbesluit hogere waarde op wettelijk voorgeschreven wijze in procedure te brengen;
    3. de raad hierover te informeren middels de bijgevoegde raadsinformatiebrief;
    4. met de aanvrager een anterieure overeenkomst te sluiten waarvan in ieder geval een verhaalsregeling inzake planschade deel uitmaakt.

  4. B52.RNO

    Op 4 maart 2021 heeft het college van de gemeenteraad opdracht gekregen het parkeervergunningengebied uit te breiden in de oostelijke centrumschil. Op 24 januari 2023 heeft het college de raad geinformeerd over de wijze waarop ze deze uitbreiding wilt gaan voorbereiden, samen met bewoners. Op dit moment willen we de gemeenteraad informeren over de voortgang. We nemen daarin de resultaten van het eerste half jaar van 2023 mee. Ook schetsen we het vervolgproces voor de komende maanden. Gelijktijdig met de raadsinformatiebrief wordt ook een bewonersbrief verstuurd.

    Besluit

    1. De gemeenteraad met bijgaande raadsinformatiebrief te informeren met betrekking tot invoeren parkeervergunningen Amstel (met nummer D2023-10-001586);
    2. de bijgevoegde bewonersbrief (met nummer D2023-10-004626) te verzenden aan bewoners van de Amstel en de Bevrijdingsbuurt.

  5. B53.RNO

    Op 1 januari 2024 treden de Omgevingswet en titel 4.5 van de Algemene wet bestuursrecht in werking. Deze voorzien in een nieuwe regeling voor nadeelcompensatie, onder meer schade die nu valt onder de regeling voor planschade uit de Wro.
    Hiermee vervalt de grondslag voor een aantal gemeentelijke verordeningen en regelingen. Voorgesteld wordt de raad voor te stellen om ter vervanging hiervan de Verordening Nadeelcompensatie Waalwijk 2024 vast te stellen.

    Besluit

    de raad voor te stellen,

    1. de Verordening Nadeelcompensatie Waalwijk 2024 vast te stellen;
    2. deze verordening op 1 januari 2024 in werking te laten treden;
    3. de ‘Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade’ van de gemeente Waalwijk, vastgesteld op 13 november 2008, in te trekken;
    4. de ‘Verordening drempelbedrag planschade’ van de gemeente Waalwijk, vastgesteld op 4 februari 2016, in te trekken.
  6. B54.RNO

    Het gebied Haven 8 West is vraaggericht ontwikkeld voornamelijk aan de hand van verleende omgevingsvergunningen. Het is het enige gedeelte van bedrijventerrein Haven waarvoor nog geen eenduidig planologisch kader geldt. De percelen van Magna Tyres, Prodelta, Prologis en Van Mossel hebben onderliggend nog een agrarische bestemming op basis van bestemmingsplan Buitengebied. Het perceel van Bol.com valt binnen 3 verschillende bestemmingsplannen (BP Afbouw Haven I t/m VI, BP Haven 8 fase 1 en BP Buitengebied).
    Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het (gefaseerd) opstellen van het gemeentebreed omgevingsplan in uiterlijk 2032, willen we ook voor Haven 8 West een planologisch kader vastleggen dat aansluit bij dat van Haven 8 Oost-afronding. Uitgangspunt hierbij zijn het bestaande gebruik en rechten. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Bestemmingsplan Haven 8 West 2023 is daarmee een conserverend bestemmingsplan.

    Besluit

    1. Voor Haven 8 West een eenduidig planologisch kader vast te leggen in een conserverend bestemmingsplan dat aansluit bij de rest van bedrijventerrein Haven;
    2. Het ontwerpbestemmingsplan Haven 8 West 2023 op de wettelijk voorgeschreven wijze in procedure te brengen;
    3. De raad hierover te informeren middels de bijgevoegde raadsinformatiebrief.
  7. B55.RNO

    Besluit

    1. de raad door middel van een raadsinformatiebrief te informeren over het gegeven dat twee aanbieders voor Hulp bij Huishouden de overeenkomst hebben opgezegd.

  8. B56.RNO

    De fractie van de VVD heeft op 29 september jl. op basis van artikel 47 reglement van orde schriftelijke vragen gesteld over de visie van de gemeente Waalwijk op het belang van neutraliteit van het BOA- uniform. In dit voorstel ligt de beantwoording van deze vragen voor.

    Besluit

    1. In te stemmen met de beantwoording van de art. 47 vragen RvO van de fractie van de VVD inzake de neutraliteit van het BOA-uniform.

  9. B57.RNO

    Op 22 juni heeft de gemeenteraad besloten geen zienswijze in te dienen t.a.v. de begroting 2024 van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB). Daarna heeft burgemeester Sacha Ausems, in haar hoedanigheid als lid van het Algemeen Bestuur van de VRMWB toch niet ingestemd met deze begroting tijdens de behandeling van dit stuk op 13 juli 2023. Tijdens de gespreksavond over de begroting op 24 oktober zijn door diverse fracties vragen gesteld over het structurele nadeel van € 33.000 in relatie tot de VRMWB. Graag geven wij een extra toelichting op de gang van zaken.

    Besluit

    1. de raad door middel van een raadsinformatiebrief te informeren over een nadelig effect voor de gemeente Waalwijk naar aanleiding van de begroting van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant 2024.

  10. B58.RNO

    Eind september is een Bijzondere ledenbrief van de VNG t.a.v. de rijksbegroting 2024 en de effecten daarvan op gemeenten verstuurd. Het college is verzocht voor de begrotingsbehandeling op 2 november aanstaande te komen met een reactie hierop en te duiden wat dit voor onze gemeente betekent. In bijgevoegde RIB wordt de raad hierover geïnformeerd.

    Besluit

    1. Met bijgaande raadsinformatiebrief de gemeenteraad te informeren over de bijzondere ledenbrief van de VNG t.a.v. de rijksbegroting 2024 en de gevolgen voor gemeenten.

  11. B59.RNO

    Op 17 oktober heeft het college het convenant voor de Regio Deal vastgesteld. Afgesproken is om de raad te informeren via een raadsinformatiebrief. Op 1 november vindt - in aanwezigheid van minister De Jonge - een feestelijke ondertekening van het convenant plaats. Daarom wordt voorgesteld de raad op die datum via de bijgevoegde raadsinformatiebrief.

    Besluit

    1. In te stemmen met de bijgevoegde raadsinformatiebrief over de Regio Deal en Smart Port en deze na ondertekening van het convenant op 1 november 2023 te delen met de gemeenteraad;
    2. Beslispunt 2 van het besluit van 17 oktober 2023 wordt gewijzigd in: "In te stemmen met de cofinanciering van het project SmartPort ter hoogte van € 990.000 euro, conform financieel advies € 850.000 euro t.l.v. het project 'insteekhaven', € 100.000 euro t.l.v. ‘Grote Oogst’ en € 40.000 euro t.l.v. Brabant Ports."
  12. B99.UIT

    Bijgaand ter bespreking de uitnodigingen voor de collegevergadering van 31 oktober 2023.

    Besluit

    Zoals in de collegevergadering besproken.