- Toelichting
-
Hier vindt u de openbare collegebesluiten, met daarbij de bijbehorende bijlagen.
Agendapunten
-
B01.OOT
Bij het indienen van de subsidieaanvraag dient de aanvrager een begroting mee te sturen. Op basis van deze info bepaalt de gemeente of de toewijzing van subsidiemiddelen gegrond is. In dien er sprake is van een begrotingsoverschot kan een subsidie (gedeeltelijk of geheel) afgewezen te worden.
Bijlagen
Besluit
1. In te stemmen met het uitkeren van een subsidie van € 6.000,00 aan de Wollukse Kwis 2024 en hiermee de subsidieaanvraag met € 4.000,00 af te wijzen.
-
B50.RNO
De fractie van de VVD heeft schriftelijke vragen gesteld inzake 80 jaar vrijheid. In dit voorstel ligt de beantwoording van deze vragen ter besluitvorming voor.
Bijlagen
Besluit
1. In te stemmen met de beantwoording van art. 47 vragen van het Reglement van Orde van de fractie van de VVD inzake 80 jaar vrijheid.
-
B51.RNO
Het college verricht jaarlijks conform de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid 2023 (213a Gemeentewet) onderzoek naar de doelmatigheid van organisatie-eenheden of naar de doeltreffendheid van minimaal één beleidsveld. Voor dit jaar is gekozen om dit onderzoek te doen naar de Planning en Control rapportagetool Pepperflow. De gemeenteraad is door middel van raadsinformatiebrief 004-24 hierover geïnformeerd.
Ook de gemeentelijke Rekenkamer is bij brief van 25 maart 2024 geïnformeerd over het onderzoeksonderwerp.Bijlagen
Besluit
1. Kennis te nemen van de rapportage Doelmatigheidsonderzoek Pepperflow en in te stemmen met de conclusies en aanbevelingen;
2. Het rapport ter kennisgeving aan de raad aan te bieden. -
B52.RNO
Aan het einde van de looptijd van het uitvoeringsprogramma 2020 - 2023 is gestart met de evaluatie van dit programma. Op basis van deze evaluatie is een nieuw uitvoeringsprogramma voor 2024 - 2027 opgezet. Dit uitvoeringsprogramma ligt nu voor. De evaluatie is als bijlage in het uitvoeringsprogramma opgenomen. Met bijgevoegde raadsinformatiebrief kunt u de raad informeren over uw besluit.
Bijlagen
Besluit
1. Het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2024 - 2027 vast te stellen;
2. de gemeenteraad met bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2024 - 2027. -
B53.RNO
Binnen de gemeente Waalwijk werken team vergunningverlening en belastingen (VVB) en team leefbaarheid toezicht en handhaving (LTH) samen binnen de gebieden vergunningverlening, toezicht en handhaving van de Omgevingswet. In artikel 13.5 van het Omgevingsbesluit is bepaald dat de bestuursorganen die zijn belast met de uitvoerings- en handhavingstaak een uitvoerings- en handhavingsstrategie moeten vaststellen. Daarin moet gemotiveerd worden aangegeven welke doelen worden gesteld voor de uitvoering en handhaving en welke werkzaamheden met het oog op die doelen zullen worden verricht. Met deze U&H-strategie geeft de gemeente Waalwijk invulling aan deze wettelijke verplichting. Deze strategie vervangt het VTH-beleid 2020 gemeente Waalwijk.
Bijlagen
Besluit
- de uitvoerings- en handhavingsstrategie 2024-2028 vast te stellen;
- de provincie Noord-Brabant vanuit haar rol als toezichthouder een afschrift van de uitvoerings- en handhavingsstrategie te sturen;
- de raad te informeren middels bijgevoegde raadsinformatiebrief.
-
B54.RNO
In de raadsvergadering van 21 september 2023 heeft de raad ingestemd met het verduurzamen van 5 gemeentelijke panden. De raad wordt door middel van deze raadsinformatiebrief op de hoogte gesteld van de voortgang hiervan.
Bijlagen
Besluit
1. De gemeenteraad door middel van een raadsinformatiebrief te informeren over de actuele stand van zaken ten aanzien van de DUMAVA verduurzamingsprojecten en de bouwkundige situatie van zwembad Zidewinde.
-
B55.RNO
Tijdens de raadsvergadering van 1 februari 2024 heeft de gemeenteraad een amendement aangenomen omdat er twijfels waren ten aanzien van de bouwkundige kwaliteit van de zwembaden van zwembad Zidewinde. Er werd aangegeven dat er sprake zou zijn van betonrot.
Deskundig onderzoek heeft aangetoond dat dat niet het geval is. Daarover willen we de raad met een raadsinformatiebrief informeren.Bijlagen
Besluit
1. De gemeenteraad door middel van een raadsinformatiebrief te informeren over de actuele stand van zaken ten aanzien van de DUMAVA verduurzamingsprojecten en de bouwkundige situatie van zwembad Zidewinde.
-
B56.RNO
Op dinsdag 24 mei 2024 heeft Amare, moederorganisatie van Amare Zorgcoaching en Amare Zorg&Zo, faillissement aangevraagd. Ongeveer 100 inwoners uit Waalwijk maken gebruik van de diensten van Amare (Jeugdhulp en Wmo). Met de Raadsinformatiebrief informeren we de Raad over het faillissement, de gevolgen daarvan en hoe dit verder verloopt.
Bijlagen
Besluit
1. De gemeenteraad te informeren over het faillissement van zorgaanbieder Amare door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.
-
B57.RNO
In het regionaal actieplan dakloosheid ''Iedereen een (t)huis" wordt uiteen gezet hoe we in de regio Hart van Brabant dakloosheid wil terugdringen. Er is sprake van een 'paradigmashift' rondom dakloosheid. Een focus op opvang en begeleiding is niet meer voldoende. Een integrale aanpak is nodig om dakloosheid fors terug te dringen. Met dit actieplan gaan we integraal werken en inzetten op bestaanszekerheid, wonen, werk, preventie en het sociaal netwerk. Alleen door integraal en regionaal samen te werken komen we tot een ommekeer. Dit actieplan haakt aan op het Nationale actieplan Dakloosheid uit 2022, waarin regio’s gevraagd worden om tot een regionaal plan van aanpak dakloosheid te komen.
Bijlagen
Besluit
1. Het regionale actieplan dakloosheid 'Iedereen een (t)huis' Hart van Brabant vast te stellen;
2. De gemeenteraad middels een raadsinformatiebrief te informeren over het regionaal actieplan dakloosheid ‘Iedereen een (t)huis’. -
B58.RNO
Door aan te sluiten bij het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden deelnemende medeoverheden financieel ondersteund om hun doelstellingen op duurzaamheidsgebied (makkelijker) waar te kunnen maken.
De ontwerpregeling van het ministerie regelt dat gemeenten, provincies, waterschappen die deelnemen aan het convenant SEB een rijksbijdrage kunnen aanvragen voor door hen aanbestede bouwwerkzaamheden waar emissieloos materieel wordt ingezet ten behoeve van aanleg, verbetering, beheer en onderhoud en bediening van infrastructuur.
Het toepassen van de emissie-eisen uit het convenant en de routekaart SEB kan leiden tot hogere projectkosten voor medeoverheden. De uitkering is een tegemoetkoming in de meerkosten waar medeoverheden door het eisen van deze inzet mee te maken krijgen.
Met deze stap sluiten we ook aan bij nr. 9 van de Global Goals van de gemeente Waalwijk. (https:// www.waalwijk.nl/global-goal-9-industrie-innovatie-en-infrastructuur)
Onze gemeente heeft reeds ervaringen opgedaan met zero-emissie materieel als gunningscriterium toe te passen bij aanbestedingen. Dit is gebeurd bij de Burgemeester Wijnenstraat, Groenewoudlaan en Oude Straat. Deze ervaringen, op kleine schaal, waren positief.Bijlagen
Besluit
1. Toe te treden tot het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB).
2. Wethouder Klerx namens het college te machtigen om het toetredingsformulier en convenant te laten ondertekenen.
3. De gemeenteraad te informeren middels bijgaande raadsinformatiebrief op moment van ondertekening 1 juli 2024. -
B99.UIT
Bijgaand treft u ter bespreking aan de uitnodigingen voor de collegevergadering van 11 juni 2024.
Bijlagen
Besluit
Zoals in de vergadering besproken.