Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Collegevergadering PUBLICATIE

maandag 24 juni 2024

09:30 - 12:30
Toelichting

Hier vindt u de openbare collegebesluiten, met daarbij de bijbehorende bijlagen.

Agendapunten

  1. B01.OOT

    De raad van Waalwijk heeft op 7 maart 2024 bij het behandelen van het voorstel tot vaststelling van de GR van Baanbrekers een amendement aangenomen. Het amendement heeft betrekking op het vormen van een bestemmingsreserve. In de raden van de andere deelnemende gemeenten aan genoemde GR, namelijk Heusden en Loon op Zand, is een amendement van gelijke strekking aangenomen. Door het aangenomen amendement komen de besluiten van het college en de raad niet meer met elkaar overeen. Door in te stemmen met dit voorstel brengen we ze weer in overeenstemming met elkaar.

    Besluit

    1. De 14e wijziging van de gemeenschappelijke regeling Baanbrekers vast te stellen waarbij artikel 36, lid 4, onder a, als volgt wordt gewijzigd:
    a. dat aan het batig saldo een specifieke bestemming binnen Baanbrekers wordt gegeven voor geoormerkte activiteiten. Indien daar sprake van is, informeert het Algemeen Bestuur de raden van de deelnemende gemeenten over dit voorgenomen besluit en stelt de raden in de gelegenheid hierover een zienswijze in te dienen.

  2. B02.OOT

    Het college besluit - na het verlenen van toestemming daarvoor door de gemeenteraad op 30 mei - om de Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant 2024 vast te stellen.

    Besluit

    1. De Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant 2024 vast te stellen.

  3. B03.OOT

    De gemeenten Heusden, Geertruidenberg en Waalwijk zijn in samenwerking met TNO zich aan het oriënteren op een regionaal luchtmeetnet. Het doel is om gezondheidswinst te behalen door in samenwerking met inwoners en andere belanghebbenden de luchtkwaliteit te verbeteren ("citizen science"). TNO heeft hiervoor een voorstel gemaakt dat is opgedeeld in 3 fases. In fase 1 wordt een mobiele meetcampagne uitgevoerd van 4 dagen (2 in de zomer en 2 in de winter) waarmee verschillen in luchtkwaliteit binnen de gemeente worden gemeten. In de vervolgfases wordt een vast meetnet opgezet en maatregelen genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het huidige voorstel gaat alleen over fase 1. Met de mobiel meetcampagne krijgen we meer inzicht in de bronnen in de omgeving en leren we waar eventuele (onverwachte) hot-spots met verhoogde concentraties zich bevinden.

    Besluit

    1. Voorgesteld wordt deel te nemen aan een mobiele meetcampagne door TNO om de luchtkwaliteit in de gemeente te meten.

  4. B50.RNO

    Bijgaand treft u aan, het jaarverslag van de Ruimtelijke Kwaliteitscommissie over de jaren 2022 en 2023. Deze jaarlijkse wettelijke verslaglegging aan de gemeenteraad (tot 1 januari 2024) is in eerste instantie alleen voor de welstandscommissie een verplichting. De Ruimtelijke Kwaliteitscommissie wordt in Waalwijk gevormd door de commissie beeldkwaliteit (welstand) en de commissie Cultuurhistorie (erfgoed/monumenten). In deze rapportage zijn dan ook de bevindingen van de overkoepelende Ruimtelijke Kwaliteitscommissie opgenomen zodat één integraal stuk ontstaat. In het jaarverslag geeft de commissie uitleg over de wijze waarop toepassing is gegeven aan de toets van de welstandscriteria uit de welstandsnota en toets aan de Erfgoedverordening.
    Het college legt daarnaast eenmaal per jaar een verslag aan de raad voor waarin uiteengezet wordt op welke wijze het is omgegaan met de adviezen van de welstandscommissie. Tevens wordt aangegeven in welke gevallen, waarin niet is of wordt voldaan aan redelijke eisen van welstand, het college is overgegaan tot oplegging van een last onder bestuursdwang of oplegging van een last onder dwangsom.
    Het voorstel voor het collegeverslag is niet als apart document opgenomen bij dit voorstel, maar treft u hierna aan.
    Het college heeft in 2022 en 2023 alle adviezen van de commissie ruimtelijke kwaliteit opgevolgd. Er zijn geen vergunningen verleend, waarbij aan het advies van de commissie is voorbij gegaan. Een negatief advies over een bouwplan heeft er regelmatig toe geleid, dat de aanvrager het bouwplan heeft aangepast of ingetrokken. Er zijn ook geen omgevingsvergunningen geweigerd wegens strijd met redelijke eisen van welstand. Verder is er in 2022 en 2023 met betrekking tot welstandsaspecten in geen enkele situatie overgegaan tot het opleggen van een last onder bestuursdwang of het opleggen van een last onder dwangsom. Vanuit het team Leefbaarheid, Toezicht en Handhaving zijn geen zaken voorgelegd waarbij welstand een rol speelt.
    Voor het jaarverslag van de Ruimtelijke Kwaliteitscommissie (RKc) verwijzen wij u naar de bijgevoegde bijlage.

    Besluit

    1. Kennis te nemen van het jaarverslag van de Ruimtelijke Kwaliteitscommissie 2022-2023;
    2. De gemeenteraad met bijgaande raadsinformatiebrief te informeren.

  5. B52.RNO

    Lijst IJpelaar heeft op basis van Artikel 47 van het Reglement van Orde (RvO) schriftelijke vervolgvragen gesteld inzake parkeren Wendelnesseweg Oost, de Schoolstraat en omgeving in Capelle. In dit voorstel ligt de beantwoording van deze vervolgvragen ter besluitvorming voor.

    Besluit

    1. In te stemmen met de beantwoording van de Art. 47 vervolgvragen RVO van lijst Ijpelaar inzake parkeren Wendelnesseweg-Oost, de Schoolstraat en omgeving in Capelle.

  6. B53.RNO

    De besturen van Stichting Bravoo (openbaar onderwijs in Dongen, Geertruidenberg, Loon op Zand en Waalwijk) en Stichting Leerrijk (katholiek onderwijs in Loon op Zand en Waalwijk) zijn voornemens om per 1 januari 2025 bestuurlijk samen te gaan.
    Door middel van de statutenwijziging wordt Stichting Bravoo omgezet van een zgn. openbare stichting naar een samenwerkingsbestuur conform artikel 17 van de Wet op het primair onderwijs (WPO). Vervolgens draagt Leerrijk bij notariële akte haar scholen over aan Stichting Bravoo. Op deze wijze wordt de besturenfusie naar een samenwerkingsbestuur formeel bij de notaris uitgevoerd.
    Op basis van de huidige statuten van Stichting Bravoo (artikel 21 lid 2) moeten de gemeenteraden instemmen met de voorgenomen statutenwijziging.

    Besluit

    1. De raad voor te stellen om in te stemmen met de voorgenomen statutenwijziging van Stichting Bravoo waardoor statutair per 1 januari 2025 de ruimte ontstaat voor de besturenfusie met Stichting Leerrijk tot een samenwerkingsbestuur conform artikel 17 van de Wet op het primair onderwijs;
  7. B54.RNO

    Het college besluit voorafgaand aan de ALV van de VNG de gemeenteraad te informeren over het voorgenomen stemgedrag.

    Besluit

    1. De bijgevoegde raadsinformatiebrief betreffende "voorgenomen stemgedrag AL VNG 26 juni 2024" vast te stellen.

  8. B55.RNO

    De algemene uitkering laat ten opzichte van de Decembercirculaire 2023 een voordeel zien; met als belangrijkste oorzaken:
    - Een hoger accres
    - Vervallen oploop opschalingskorting
    - Hoeveelheidsverschillen en uitkeringsbasis
    - WOZ
    - BTW compensatiefonds
    Het effect van de Meicirculaire 2024 op het structurele begrotingssaldo is als volgt:
    Bedragen x € 1.000
    V = Voordeel N = Nadeel
    2024
    2025
    2026
    2027
    2028
    Stand na Kadernota 2025
    V 3.793
    V 185
    N 4.615
    N 3.309
    N 4.167
    Effecten Meicirculaire 2024
    V 992
    N 49
    V 131
    V 131
    V 92
    Stand na Meicirculaire 2024
    V 4.785
    V 136
    N 4.484
    N 3.178
    N 4.075
    Voor verdere informatie verwijzen wij u naar bijgevoegde raadsinformatiebrief.

    Besluit

    1. De effecten van de Meicirculaire 2024 voor het jaar 2024 te verwerken in het Najaarsbericht 2024 en voor de jaren 2025-2028 te verwerken in de Begroting 2025-2028;
    2. De raad door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren.

  9. B99.UIT

    Bijgaand treft u ter bespreking aan de uitnodigingen voor de collegevergadering van 24 juni 2024.

    Besluit

    1. Zoals besproken in de vergadering.