Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Collegevergadering PUBLICATIE

dinsdag 27 september 2022

09:30 - 12:30
Toelichting

Hier vindt u de openbare collegebesluiten, met daarbij de bijbehorende bijlagen.

Agendapunten

  1. B50.RNO

    Middels een brief van 6 september 2022 heeft raadslid van Groos namens de raadsfractie van de ChristenUnie vragen gesteld op basis van artikel 47 van het Reglement van Orde. De vragen hebben betrekking op de rechtmatigheid van het besluit van het college om geen vrij liggende busbaan aan te leggen in landgoed Driessen.
    Bijgevoegd treft u zowel de bewuste brief van de ChristenUnie als een concept beantwoording daarvan.

    Besluit

    In te stemmen met bijgevoegde beantwoording van de vragen van de raadsfractie van de ChristenUnie over de rechtmatigheid van het besluit van het college om geen vrij liggende busbaan aan te leggen in Landgoed Driessen.

  2. B51.RNO

    In de raadsvergadering van 12 november 2020 heeft de raad de motie 'verkenning stimuleringsregeling Binnenstad' aangenomen. Deze motie draagt het college op een verkenning te doen naar de mogelijkheden voor een stimuleringsregeling voor onder andere het versnellen van transformaties en het stimuleren van verplaatsingen. Het college is aan de slag gegaan met de uitvoering van de motie. Gelijktijdig werd echter ook gewerkt aan een visie op de doorontwikkeling van de binnenstad onder leiding van het stedenbouwkundig bureau Palmbout. Parallel aan dit traject liep ook de discussie over de verdeling van de woningbouwaantallen. Inmiddels heeft de raad op 7 juli jl. het Masterplan stadscentrum vastgesteld. We concluderen dat er ook zonder stimuleringsmaatregelen al volop beweging in het centrum is. De doelstelling van de motie wordt op andere manieren ingevuld. De transformaties komen voldoende op gang in de randen van de binnenstad. En verplaatsingen naar het winkelrondje zijn vooral afhankelijk van de toekomstige ontwikkelingen in en rondom De Els.
    Middels de raadsinformatiebrief informeren we de raad over de afwikkeling van de motie.

    Besluit

    1. Akkoord te gaan met bijgevoegde raadsinformatiebrief en deze via de griffie aan de raad aan te bieden.

  3. B52.RNO

    We stellen het college voor, de gemeenteraad de volgende verordeningen vast te laten stellen:
    1. Afvalstoffenheffing 2023
    2. Rioolheffing 2023
    3. Reinigingsrechten 2023
    4. Hondenbelasting 2023
    5. Precariobelasting 2023
    6. Parkeerbelasting 2023
    7. Marktgelden 2023
    8. Grafrechten 2023
    9. Haven- en kadegeld 2023
    10. Forensenbelasting 2023
    11. Verblijfsbelasting 2023
    Verder wordt de raad voorgesteld de voorgaande verordeningen voor belastingjaar 2022 in te trekken.

    Besluit

    1. navolgende belastingverordeningen ter vaststelling aan de gemeenteraad voor te leggen:
    Afvalstoffenheffing 2023
    Rioolheffing 2023
    Reinigingsrechten 2023
    Hondenbelasting 2023
    Precariobelasting 2023
    Parkeerbelasting 2023
    Marktgelden 2023
    Grafrechten 2023
    Haven- en kadegeld 2023
    Forensenbelasting 2023
    Verblijfsbelasting 2023
    2. de raad voor te stellen de verordeningen voor belastingjaar 2022 in te trekken;
    2. in te stemmen met het raadsvoorstel Belastingverordeningen 2023 ex OZB en leges.

  4. B53.RNO

    Gemeenten zijn wettelijk verplicht één keer per jaar de cliënten die gebruikmaken van een Wmo-voorziening naar hun ervaringen te vragen. Dit wordt gedaan door middel van een landelijke standaardvragenlijst, die ingaat op drie thema’s: toegang, kwaliteit en effect. De uitkomsten worden afgezet tegen een referentiegroep[1] zodat gemeenten hun resultaten kunnen vergelijken. Twee extra vragen over de ervaring van cliënten ten opzichte van Team WijZ zijn toegevoegd in de gemeente Waalwijk. Deze vragen zijn toegevoegd zodat we zelf meer inzicht krijgen in de geboden kwaliteit. Deze vragen zijn:


    1. Wat gaat er goed bij Team WijZ?
    2. Wat zijn verbeterpunten voor Team WijZ?


    Het onderzoek is uitgevoerd in april/mei 2022 en evalueert de ervaring van cliënten in het jaar 2021.
    In bijgaande raadsinformatiebrief wordt de raad geïnformeerd over de uitkomsten van het Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2021.

    Besluit

    1.In te stemmen met de raadsinformatiebrief m.b.t. de uitkomsten van het Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2021.

  5. B54.RNO

    In het bestemmingsplan 'Nieuwevaart 89-93 e.o. Sprang-Capelle' dat ter vaststelling voor de raadsvergadering van 29 september a.s. is geagendeerd, is ten aanzien van de woonbestemmingen bepaald dat bijgebouwen buiten het bouwvlak enkel mogen worden gebruikt ten behoeve van opslag/stalling. Hiermee willen we voorkomen dat deze bijgebouwen geurgevoelige objecten kunnen worden en daarmee een mogelijke belemmering kunnen vormen voor het naastgelegen (agrarische) bedrijf. Tijdens de gespreksavond van de raad op 15 september jl. is erop gewezen dat er in het bestemmingsplan binnenplanse afwijkingsmogelijkheden zijn opgenomen die een dergelijk gebruik (als geurgevoelig object) toch mogelijk maken. Het gaat daarbij om beroeps- of bedrijfsmatig gebruik (bij de woonfunctie) en de mogelijkheid van een bed & breakfast.
    Om te voorkomen dat toepassing van deze afwijkingsmogelijkheden ongewenste effecten kan hebben voor het naastgelegen bedrijf wordt voorgesteld hieraan de voorwaarde te verbinden dat het middels afwijking toe te laten gebruik niet leidt tot een onevenredige aantasting van de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden.
    De betreffende aanvulling is opgenomen in de bijgevoegde staat van wijzigingen. Voorgesteld wordt deze aan de raad voor te leggen ten behoeve van de raadsvergadering van 29 september a.s.

    Besluit

    1. aan de artikelen met betrekking tot het afwijken van de gebruiksregels binnen de bestemming Wonen-AG de voorwaarde te verbinden dat het na afwijking toe te laten gebruik niet leidt tot een onevenredige aantasting van de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden;
    2. hiertoe de bijgevoegde Staat van Wijzigingen aan de raad voor te leggen.
  6. B55.RNO

    In de zomer van 2018 heeft de rijksoverheid een nieuw beleidskader voor woonwagen- en standplaatsenbekend gemaakt. De rijksoverheid vraagt gemeenten om te zorgen dat het lokale woonwagen- en standplaatsenbeleid aan dit beleidskader voldoet. Op regionaal niveau is een regionaal handelingsperspectief over het woonwagen- en standplaatsenbeleid vastgesteld. Door middel van een raadsinformatiebrief worden gemeenteraden hiervan op de hoogte gebracht.

    Besluit

    In te stemmen met het informeren van de gemeenteraad over de vaststelling van het regionale handelingsperspectief over het woonwagen- en standplaatsenbeleid middels bijgevoegde raadsinformatiebrief.

  7. B56.RNO

    Wij willen een duurzame, inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Zo zorgen we dat de generaties na ons kunnen leven in een fijne omgeving. In een inclusieve samenleving kan iedereen gelijkwaardig meedoen en hier actief onderdeel van zijn. Als gemeente hebben we ook de wettelijke taak om het VN-verdrag uit te voeren en zetten we ons in om aan de Sustainable Development Goals te werken. Dat betekent dat we moeten komen tot een Lokale Inclusie Agenda.
    In de Lokale Inclusie Agenda wordt beschreven hoe we de komende jaren uitvoering geven aan het VN-verdrag Handicap en de Global Goals die van toepassing zijn op toegankelijkheid en inclusie.
    Er worden vijf thema’s uitgewerkt met concrete activiteiten voor 2023 en 2024:
    • Niets over ons, zonder ons (inzet ervaringsdeskundigen).
    • Bewustwording (binnen en buiten de gemeentelijke organisatie).
    • Verbeteren fysieke toegankelijkheid (openbare ruimte en gebouwen).
    • Inclusieve dienstverlening (gemeente).
    • Vrije tijd (sporten, spelen, festivals en cultuur).

    Besluit

    1.In te stemmen met bijgaande Lokale Inclusie Agenda en het bijbehorende Raadsvoorstel.

  8. B57.RNO

    Vanuit de behoefte voor een structurele aanpak van wachttijden is 15 juli 2021 door de bestuurscommissie jeugd ingestemd met het regionale programma ‘aanpak wachttijden - samen met de toegang’ voor de duur van 5 jaar. Op basis van dat akkoord zijn de gemeenten Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk als pilotgemeente hiermee aan de slag gegaan.
    Middels bijgaande Raadsinformatiebrief willen wij de Raad informeren over de huidige stand van zaken van de pilot wachttijden met de toegang in Waalwijk en de overige pilot gemeenten, Oisterwijk en Tilburg.

    Besluit

    1. Akkoord te gaan met de Raadsinformatiebrief Pilot wachttijden met de Toegang